dissabte, 14 de febrer del 2009

SANT ANTONI I LA FONT DE LES LLOSADES






Fa uns dies vaig llegir un article publicat en el Periodico de Catalunya de data 28 de setembre de 2008, en que el Sr. Alfred Montserrat, el titulava "Des de la font de les Llosades a Mura" i deia el següent:

El recorregut entre la població de Mura (Bages) i el paratge conegut com els Tolls, és una agradable caminata de poc més de dues hores, entre anar i tornar, que es veu enriquit, amb la visita a l'ermita dedicada a Sant Antoni de Pàdua i la font de les Llosades.
Després de donar un recomanable passeig pels carrers de Mura i admirar la seva església parroquial romànica de Sant Martí, se surt del poble en direcció a l'ermita de Sant Antoni de Pàdua.
Aquesta ermita va ser aixecada l'any 1716 i consta d'una nau rectangular amb un petit absis i un campanar d'espadanya.
A principis del segle XIX, se li va agregar un porxo per a protegir la porta principal. Cal seguir pel costat de la riera de Nèspres fins arribar al punt d'unió amb el torrent de la Fontfreda. En el punt en que el camí travessa la llera, cal seguir per aquesta fins a trobar la font de les Llosades...........

Fins aqui tot correcte. Tant sols fer un petit aclariment. Considero que el campanar de l'ermita de Sant Antoni de Pàdua, no és del tipus nomenat "espadanya". Baix el meu modest entendre, es tracta d'un simple campanar de torre quadrada.
D'altra banda, el tema referit al porxo afegit a fi de protegir la porta principal, en un principi no va ser un porxo tal, sinó que fou un afegit a l'ermita amb parets laterals i una porta per la seva part frontal, com es pot comprovar en la fotografía en blanc i negre.
Posteriorment i ja entrat el segle XX, es va suprimir aquest afegit, per un porxo, que es tal com avui el podem contemplar.

Les coordenades de la font de les Llosades són: 461 m. N 41º 41.553 E 1º 58.977